Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-08@01:09:25 GMT

کدام دختر؟ کدام آبی؟

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۱۲۰۰۳۶

دختر آبی یک فاجعه انسانی و البته یک پروپاگاند تام رسانه‌ای بود که شاید سال‌های سال به عنوان الگو در مجامع علمی حوزه رسانه مورد تحلیل قرار گیرد.

رفتار جمعی ما ایرانیان و نحوه مواجهه با یک بحران از هر زاویه‌ای که نگاه کنیم استثنایی است. جنس و طوفان واکنش ها به نحوی است که می‌توان به یک گزاره غریب و البته قابل تأمل دست یافت: «هویت ایرانی در بحران‌های جمعی به سرعت دچار هیجان شده و پس از واکنش هیجانی به سطح اولیه باز می‌گردد».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واکنش به نحوی است که فرد (سوژه) با ابژه (رخداد رسانه‌ای شده جمعی) همزادپنداری کرده و واکنش به این همزادپنداری به قدری عمیق است که گویی اتفاق برای خودش افتاده و از آنطرف سرعت بازگشت به حالت اولیه هم به گونه‌ای است که انگار هرگز اتفاقی نیفتاده است. ما با چه پدیده‌ای روبرو هستیم و چگونه می‌توان ساختار روانی جامعه را از این منظر تحلیل نمود؟

خبر خودسوزی و در نهایت مرگ دختر آبی زمانی واکنش‌ها را به خود جلب می‌کند که به یک امر رسانه‌ای شده جمعی تبدیل می‌شود. چرا تا بیش از این خبر خودسوزی یک انسان ما را تحت تأثیر قرار نمی‌داد؟ و جز تأثری آنی، واکنشی را در ما بر نمی‌انگیخت؟ دقیقا مثل شنیدن خبر فوت یک آشنا، ما برای انگیخته شدن حس «تأثر» به عاملی نیاز داریم که بتواند دو حس «مجاورت» و «فقدان» را در ما بیدار کند؛ و اتفاقا این واقعه حاوی عناصر لازم برای تبدیل یک فاجعه فردی به امر رسانه‌ای شده جمعی است و عناصر همزادپنداری رخداد به شکل شگفت انگیزی در کنار یکدیگر چیده می‌شوند. بخشی از چیدمان تصادفی و بخشی دیگر از طریق رسانه‌های جمعی به ویژه رسانه‌های خارج از کشور در کنار هم چیده می‌شوند: همزاد پنداری دخترانی که نمی‌توانند به ورزشگاه بروند و اتفاقا خودسوزی دختر آبی برای آن‌ها به یک اعتراض نمادین جمعی تبدیل می‌شود.

واژه «دختر» از منظر نشانه شناسی، جانشین جنس مظلومی است که در جستجوی حق عادلانه خود در جامعه‌ای مردسالار است و در نهایت رنگ «آبی» که به دلیل انتصابش به باشگاه استقلال، هواداران سرخابی را فراخوان کرده و به واکنش دعوت می‌کند. مجموعه عناصر رخداد، بستر لازم برای مخالفان و فراخوان نشانه‌های سیاسی را نیز فراهم می‌کند و در عمقی‌ترین لایه، ماجرای خودسوزی دختر آبی به امری سیاسی، آن هم در سپهری عمومی تبدیل می‌شود و قاعدتا هر امری که وارد این حوزه می‌شود، مرجعیت و قابلیت کنترل سرنوشت خویش را نیز از دست می‌دهد.

واکنش گری هیجانی ما ایرانیان دارای ریشه در مکانیسم‌های دفاعی ناخودآگاه جمعی است و این مکانیسم‌ها در شرایط بحرانی شدیدا فعال شده و به محض پایان عناصر محرک، به سرعت خاموش می‌شوند. این پدیده را پیش از این در بازی‌های جام جهانی فوتبال تشریح کرده بودم و بار دیگر نیز بر اهمیت آن تأکید می‌کنم. گرچه این ویژگی از جنبه‌های مختلف قابل بررسی و تحلیل بیشتری است، اما از منظری روانکاوی اجتماعی و در ورای اصل لذت، دارای پیام واضح و مشخصی است: اینکه ما هنوز زنده ایم.

منبع: تابناک

کلیدواژه: دختر آبی تابناک ورزشی سحر خدایاری خودسوزی استقلال ورود زنان به ورزشگاه سامانه سماح آرامکو عربستان اسدالله عسگراولادی رستاخیز علیرضا فغانی علیرضا علیفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۱۲۰۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوج گیری انتقادات از اسرائیل در واکنش به بسته شدن دفتر الجزیره

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، فولکر تورک کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با ابراز تاسف نسبت به تصمیم اخیر کابینه اسرائیل برای بستن دفتر اسرائیل گفت:«آزادی بیان یکی از حقوق اساسی بشر است.»

وی در ادامه افزود:«ما از اسرائیل می‌خواهیم که در تصمیم خود برای بستن دفتر الجزیره تجدیدنظر کند.»

دیده‌بان حقوق بشر نیز با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن اقدام اخیر اسرائیل، اتخاذ این تصمیم را به معنای اعمال محدودیت‌های شدیدتر بر شریان گزارش‌های ارسالی از نوار غزه دانست. این نهاد بین‌المللی نیز لزوم رسانه‌های آزاد و مستقل را برای تضمین شفافیت و پاسخگویی ضروری می‌داند.

سندیکای روزنامه نگاران فلسطینی نیز تصمیم رژیم صهیونیستی برای بستن دفاتر الجزیره در سرزمین‌های اشغالی را محکوم و خواستار حمایت جهانی از رسانه‌ها شد.

در ادامه این بیانیه آمده است:«اتخاذ تصمیم برای بستن دفاتر الجزیره نشانه‌ای از قصد اشغالگران برای ادامه کشتار مردم فلسطین بدون شاهد و مدرک است.» در پایان سندیکای روزنامه نگاران فلسطین از سازمان ملل خواست تا برای حمایت از نهادهای رسانه‌ای در فلسطین مداخله کند.

ماه گذشته میلادی شلومی کلوهی وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی هدایت تصویب لایحه‌ای را بر عهده داشت که براساس آن فعالیت شبکه الجزیره به صورت موقت (چهل‌وپنچ روز) متوقف و در صورت لزوم تجهیزات این شبکه مصادره می‌شد.

اکنون با افزایش زمزمه‌ها در خصوص آغاز عملیات نظامی اسرائیل در رفح، کابینه رژیم صهیونیستی رای به تعطیلی دفاتر این شبکه و مصادره اموال آن داده است.

کد خبر 6097540 محمدعلی تخت رونده

دیگر خبرها

  • بازسازی صحنه درگیری مزاحمین نوامیس در محله نازی آباد (عکس)
  • واکنش تند دو ستاره سپاهان به مجری پرسپولیس
  • تصاویر مزاحمان نوامیس نازی‌آباد؛ درگیری خونین با مغازه‌داران معترض!
  • واکنش مطهری به ماجرای دختـر دف‌زن | خانم‌های مجلس به لاک غلیظش معترض بودنـد!
  • واکنش گل محمدی به یک خبر: بحث تعهد در میان نیست/لطفا گمانه زنی نکنید
  • واکنش حماس به جنگ اشغالگران علیه خبرنگاران و رسانه‌ها
  • کفتارهای سیاسی بر سر جنازه یک دختر نوجوان | بی‌اخلاقی رسانه‌های بیگانه درباره نیکا شاکرمی
  • پاسخ غیرمنتظـره علی مطهری به جنجال اخراج دختر دف‌نـواز | فیلـم
  • اوج گیری انتقادات از اسرائیل در واکنش به بسته شدن دفتر الجزیره
  • آیت‌الله حسینی همدانی: هنوز سران بعضی کشورها که باید در خط مقدم مبارزه با اسرائیل باشند خوابند/ دانشجویان باطن حقوق بشر آمریکایی را نمایان کردند/ هیچ‌کدام از رسانه‌هایشان نمی‌توانند برخورد پلیس را عادی جلوه دهند